groot licht vzw presenteert

500
GEVELTUINEN

Plaats je bestelling en wij doen de rest

Hoe werkt het?

  1. Bestel hieronder je geveltuin.

    Kies eerst tussen zon of (half)schaduw. Dan kies je met of zonder klimplant.

  2. Je geveltuin wordt volledig aangelegd.

    Enkele stoeptegels worden verwijderd, puin wordt meegenomen en nieuwe grond toegevoegd. Nadien komen de plantjes.

  3. Je onderhoudt je geveltuin

    Geef geregeld water bij, vooral in het begin en bij droogte. Een klimplant snoei je af en toe.

+4U ZON

4 uur zon of meer per dag op je gevel? Deze plantjes kijken ernaar uit.

-4U ZON

Slechts enkele uren per dag zon of nooit? Deze plantjes houden van een (half)schaduwplek. 

Welke planten krijg ik?

In elk pakket zitten 4 verschillende planten waarvan 1 optioneel een klimplant (geen zelfhechtende). Het zijn inheemse planten en bloemen. Ze zijn veelal aromatisch, uitstekend voor bijen en vlinders en sommige zelfs eetbaar. Er zit ook minstens 1 wintergroene plant bij. De exacte samenstelling van de planten zie je vooraleer je bestelling te plaatsen.

Waarom kan ik geen plantjes kiezen?

Voor de eenvoud werken we per project (per periode en postcode) met twee opties: een zon-en schaduwpakket. De samenstelling is zorgvuldig gekozen en zijn inheems, sterk, mooi, hebben weinig onderhoud nodig, zijn goed voor bijen-en vlinders enz.

Hoeveel kost het?

Het proefproject ‘250 geveltuinen’ van Groot Licht vzw werd gekozen bij de Burgerbegroting 2018 en werd gratis aangeboden. De 500 geveltuinen in District Antwerpen in 2020 zullen 10€ kosten. Andere postcodes en financiering zijn nog volop in behandeling.

Wat met het onderhoud?

Het voordeel van in de volle grond te werken in plaats van in plantenbakken, is dat de plantjes aan water geraken via de wortels. Toch kan je zeker in het begin best een beetje water bijgeven, zeker tijdens lange droogte. De optionele klimplant kan gesnoeid worden voor een mooier resultaat. Geen nood, we bezorgen je na je bestelling de juiste instructies voor jouw geveltuin.

Kan ik ook als huurder bestellen?

Leg de vraag eerst even voor aan de eigenaar. Als hij/zij akkoord is, kan je hier zeker ook je geveltuin bestellen. Let op, het is jouw verantwoordelijkheid dat je een akkoord hebt van de eigenaar/eigenaren vooraleer je je bestelling plaatst.

Wie legt de geveltuin aan?

Manus vzw is een bedrijf in de sociale economie, oftewel een ‘buurt-en doorstroombedrijf’. Werknemers doen onder begeleiding ervaring op als voorbereiding op een carrière in de reguliere economie.

Trekt een geveltuin insecten aan?

Een geveltuin trekt niet speciaal muggen, vliegen of wespen aan. Wel kiezen we inheemse plantjes met nectar om bijen, vlinders en andere lokale fauna te ondersteunen. Deze zijn van grote waarde voor het ecosysteem van de stad en storen de mens niet.

Trekt een geveltuin honden aan?

Het is niet ok als een baasje zijn/haar hond zou laten urineren of erger tegen je geveltuin. Je kan dit risico eventueel inperken door af en toe gemalen peper te strooien. Honden blijven dan zeker uit de buurt.

Zet de klimplant zich vast aan mijn gevel?

Nee, we kiezen klimplanten die zich uitsluitend rondom de door ons aangebrachte klimhulp (een gespannen leidraad) of andere dingen heen groeien. Deze planten hechten zich niet vast aan je muur zelf, zoals een klimop dat zou doen. Een klimplant is een meerwaarde omdat het veel groen geeft maar je kan ook een geveltuin zonder klimplant bestellen.

Wat moet ik zelf doen?

Je geeft water, zeker bij het begin en bij droogte. Ook af en toe snoeien van de klimplant geeft het beste resultaat. Geen nood, we bezorgen je hier de instructies voor.

NOG VRAGEN?

MEER GROEN

Een groene omgeving heeft een positief effect op je gezondheid en humeur. De planten geven zuurstof en vangen fijn stof op. Ernaar kijken, maakt je rustig en vrolijk. In de stad zijn geveltuinen de ideale oplossing voor meer groen.

BIODIVERSITEIT​

Het ecosysteem van de stad krijgt een boost met beplanting. Hierbij zijn inheemse plantensoorten twee tot drie keer zo gunstig voor onder meer bijen en vlinders. Daarom kiezen we enkel biologische en inheemse plantjes.

VERKOELING​

De temperatuur in de stad ligt gemiddeld hoger dan in landelijk gebied. Een hittegolf is er dan ook geen pretje en laat dat nu zijn waar we ons vaker aan mogen verwachten. Een geveltuin tempert dit
‘hitte-eiland effect’.

REGENWATER​

Regenwater stroomt naar onze riolen waarbij grote hoeveelheden voor problemen zorgen. Bij een geveltuintje kan het regenwater gewoon de grond infiltreren, wat ook gunstig is voor het grondwaterpeil in de stad.