groot licht vzw presenteert

200
BOOMTUINEN

Adopteer een boomspiegel en wij planten hem aan

Hoe werkt het?

1

jij adopteert

Je registreert 1, 2 of 3 boomspiegel(s) waar jij zorg voor wil dragen. Dit in postcode 2000, 2018, 2020, 2030, 2050 of 2060 en in jouw directe omgeving. 

2

Wij planten aan

Wij maken van de geadopteerde boomspiegels boomtuinen met inheemse bij- en vlinderplanten die maar liefst 5 maanden of meer in bloei staan!

3

Jij onderhoudt

Jij zorgt er mee voor dat het een succes wordt door af en toe te snoeien, te wieden en eventueel afval eruit halen. We bezorgen je hiervoor onderhoudstips op maat. 

© plantwerpen.be
© plantwerpen.be
© plantwerpen.be
Wat is een boomspiegel?

Dat is het stuk grond rond een boom dat water en lucht voert naar de wortels. Het is een potentieel stukje extra groen in het straatbeeld maar ligt er meestal nog kaal bij. Met dit project willen we in 1 beweging 200 stuks aanplanten met bij- en vlinderplanten.

Welke bomen komen in aanmerking?

In principe alle bomen, behalve die op deze gewestwegen en centrale/toeristische winkelassen. District Antwerpen kan ook oordelen dat de boomspiegel die je koos niet geschikt is, bijvoorbeeld omdat het voetpad te smal zou worden. In dat geval krijg je bericht en kan je eventueel een andere boomspiegel kiezen.

Moet het een boom voor mijn deur zijn?

Je mag er gerust uitkiezen verder op een straathoek of plein. Het moet wel handig blijven om het onderhoud uit te voeren. Dat betekent dat je er bij droogte water naartoe brengt (in enkele flessen bijvoorbeeld), het snoeien en wieden uitvoert (ongeveer twee keer per jaar) en eventueel afval eruit neemt.

Wat met de fietsen die er nu vaak tegen staan?

Je kan via deze weg alvast een aanvraag doen om een fietsnietje (fietsrek) te laten plaatsen in de omgeving van de boom. We plaatsen zelf geen boord om dit te vermijden maar je kan dit eventueel zelf voorzien. 

Wat met honden?

Rond de planten leggen we 5 cm lava steentjes. Honden staan hier niet zo graag op dus dit verlaagt de kans dat de boomtuin een hondentoilet wordt. Je kan eventueel ook nog zelf een boord voorzien rondom.

Wat met de ijzeren rooster die er rond ligt?

Die wordt door ons weggehaald en meegenomen zodat we er de planten in kunnen zetten.

Kost het me iets?

Nee, het wordt gefinancierd door District Antwerpen, dankzij de burgerbegroting. Het kost enkel een beetje van jouw aandacht en tijd opdat het een mooie boomtuin blijft. Concreet betekent dit wat water bijgeven bij droogte, de plantjes af en toe snoeien, wieden en eventueel afval eruit halen. Je kan ook een beurtrol met je buren afspreken! Indien je verhuist of om een andere reden het onderhoud niet langer kan opnemen, vraag je een andere buur om dit verder te zetten. Zo niet zal dit terug worden verwijderd door de stadsdiensten.

Wat voor bloemen en planten komen erin?

We planten een gevarieerde mix van sterke en inheemse bij- en vlinderplanten die afwisselend bloeien. De plantjes zijn biologisch gekweekt en zijn geschikt voor een half-schaduwplaats. We bezorgen je een onderhoudsfiche. We dekken na het planten het geheel ook af met lava steentjes zodat onkruid moeilijker zijn weg vindt en honden er niet zo graag op lopen.

Wanneer wordt het uitgevoerd?

We komen de boomspiegels aanplanten tussen mei en juni 2020. 

Wie legt de boomspiegel aan?

Manus vzw is een bedrijf in de sociale economie, oftewel een ‘buurt-en doorstroombedrijf’. Werknemers doen onder begeleiding ervaring op als voorbereiding op een carrière in de reguliere economie.

Ik woon in een andere postcode, wat nu?

Dit is een project gefinancierd door District Antwerpen. Je kan hier je gegevens achterlaten als je graag wil weten wanneer we dit eventueel in jouw postcode kunnen uitrollen.

NOG VRAGEN?